WIJNWEETJE! Wild en wijn


Het jachtseizoen is weer begonnen. Ook in Nederland wordt er in verschillende gebieden gejaagd. De jagers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Uiteraard hebben ze een jachtvergunning en jachtdiploma nodig. Het wild mag niet onnodig lijden. In een bepaalde periode mag op enkele dieren worden gejaagd. Van half augustus tot eind januari op wilde eend en konijn. Van half oktober tot eind december/januari op haas, fazant en houtduif. Als beschermde dieren (herten of wilde zwijnen) overlast en schade veroorzaken of de wildstand komt in gevaar, dan mag er ook beperkt op worden gejaagd. Een voorbeeld zijn de vele damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. 

Gerechten mwildet wild combineren uitstekend met een goed glas wijn. Probeer het wild zo puur mogelijk te bereiden, zonder complexe en overheersende sausen. De authentieke smaak van het wild blijft dan beter bestaan. Bij fazant combineren met name witte wijnen goed. Fazant met zuurkool – Pinot Gris of Riesling uit de Elzas, Grauburgunder uit Duitsland. Zachte rode wijnen van de Pinot Noir. Konijn gaat ook goed samen met witte wijnen. Probeer ook eens een rode Loire (Anjou, Chinon) van Cabernet Franc of een Valpolicella Classico. Bij wilde eend past het druivenras Cabernet Sauvignon heel goed. Of een Carmenère uit Chili en een Malbec uit Argentinië. Bij houtduif passen krachtige elegante wijnen uit Margaux, Pauillac en Vino Nobile di Montepulciano. Denk voor een rode wijn bij hazenrug aan een Cru uit de Beaujolais (Gamay), een Pinot Noir of een Zinfandel uit Californië.

wildBij hert en ree passen volle rode wijnen. Rioja Reserva, Chianti, Barolo, Ribera del Duero of een Malbec uit Argentinië of een Australische Shiraz. Bij wild zwijn kan een fles Châteauneuf-du-Pape, Gigondasen-wijn, Gevry-Chambertin of een wijn uit de Haut Médoc.

Wijnspeciaalzaak Rootring-wijnen uit Alkmaar heeft diverse krachtige en elegante
wijnen in het assortiment welke uitstekend combineren met wildgerechten. Kom langs en wij adviseren u graag.