WIJNWEETJE! Oogst Champagne 2016


Overmatige regenval, tekort aan zon, lentevorst, hagelstormen en hittegolven was het recept voor een moeizaam jaar in de Champagne. Het zorgt ervoor dat de oogst van 2016 30% lagen zal uitvallen dan verwacht. Gelukkig kunnen ze in de Champagnestreek terugvallen op een reservesysteem, waarbij eerdere, achtergehouden oogsten uit rooskleuriger jaren ter aanvulling ingezet kunnen worden. Ondanks de lage opbrengst is de kwaliteit van de oogst wel veelbelovend. De druiven zijn gezond en de eerste mistproeven die wijzen op een hoog kwaliteitsniveau. Er zijn zelfs wijnboeren die fluisteren dat de druif van 2016 de kwaliteit van het topjaar van 2002 zal evenaren. We wachten het af!

Maar voor nu moeten we het nog even met de champagnes van eerdere jaargangen doen!

laurent-perrier-brut-champagne-france-10508768    venoge   venoge-rose

Tip: Champagne op de juiste wijze openen!
Verwijder de folie van de kurk. Houd de fles in de ene hand en open het ijzeren kooitje (muselet) met je andere hand. Neem de kurk in de palm van je hand, kantel de fles van je af (niet in richting van andere mensen) in een hoek van 45 graden en draai de fles soepel en gestaag aan de onderkant. Draai de kurk er voorzichtig met een bevrijdend plopje uit.
De juiste manier om  Champagne te serveren is om de flûte rechtop te houden, er is geen noodzaak om de flûte schuin in te schenken. Vul een derde van alle glazen Champagne, daarna bijschenken maar nooit tot de rand!
WEETJE: Er leggen meer mensen het loodje door toedoen van een rondvliegende Champagnekurk, dan door een beet van een giftige spin.