WIJNWEETJE! kurk


Portugal is de leverancier van kurken. De grootste kurkwouden bevinden zich ten zuiden van de rivier de Taag. Kurk komt van de bast van kurkeiken. Een kurkeik (Quercus Suber), een boom uit de beukenfamilie,  kan wel 150 – 200 jaar oud worden. Pas na 20 tot 25 jaar levert de kurkeik de hoge kwaliteit schors die nodig is voor de wijnkurken. De bast van de kurkeik wordt om de 8-10 jaar van de stam gehaald. Dit pellen moet zorgvuldig gebeuren, anders wordt het onderliggende weefsel beschadigd en gaat de boom dood. Na het pellen is de stam donker kastanjebruin van kleur.

 

Kurk wordt gebruikt voor isolatie, schoenzolen, vloeren, reddingsboeien en natuurlijk voor kurken!  Vanaf 10 juni (nationale feestdag in Portugal) worden de kurkeiken gepeld. Na 9 jaar is het schors weer volgroeid. Het pellen van de bast heeft geen negatieve invloed op de boom.

 

Wijnspeciaalzaak Rootring-wijnen uit Alkmaar heeft diverse wijnen in het assortiment welke afgesloten zijn met een kurk uit Portugal. Kom langs en wij adviseren u graag.

      

                         

 Basten van de kurkeik                                         De basten liggen te drogen                             Kurkeik zonder bast

 

Er komen ook prachtige wijnen uit Portugal. Vaak geproduceerd van autochtone druivenrassen. Voor de witte wijnen worden o.a. de druivenrassen Encruzado, Bical, Cerceal, Antão Vaz, Perrum en Roupeiro gebruikt. Enkele inheemse rode druivenrassen zijn Alfrocheiro, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Aragonês en Trincadeira. We gaan verschillende wijnen proeven van deze meestal onbekende druivenrassen. Het wordt een verrassende proefavond.

 

Graag heten wij u welkom op
zaterdag 11 februari om 17:30 – 19:30
donderdag 16 februari 19:30 – 21:30

U kunt zich aanmelden in de wijnwinkel of via info@rootring-wijnen.nl. De kosten voor de proeverij bedragen 10,00 euro per persoon. Maximaal 18 personen per proeverij.
De proeverij wordt begeleid met lekkere hapjes (olijven, kaasjes en worst).