WIJNWEETJE! Grüner Veltliner


Grüner Veltliner is het meest voorkomende witte druivenras in Oostenrijk (30% in totale wijnbouw). Kenmerken zijn een uitgesproken fruitig bouquet, fris, sprankelend en levendig. De wijngaarden liggen ten noordwesten van Wenen in de wijngebieden Wachau, Kamptal en Kremstal. Grüner Veltliner heeft de voorkeur voor löss grond (Limburgse klei).

Het druivenras Grüner Veltliner heeft een lange rijpingsperiode en heeft veel zonuren nodig voordat de druif rijp is. De druif is gevoelig voor klimaat en bodemsoort, waardoor verschillende typen/stijlen bestaan: enerzijds de lichte, frisse, fruitige variant en anderzijds de krachtige, rijke variant met een iets hoger suikergehalte.

Wachau in Niederösterreich

In Wachau wordt naast het druivenras Grüner Veltliner ook een extra term op het etiket vermeld: Steinfeder, Federspiel of Smaragd. Een
volgorde van licht naar meer krachtig. Smaragd kan worden vergeleken met de term Spätlese (late oogst). De druiven worden laat geoogst en rijpen vaak langere tijd op roestvrijstaal en grote eikenhouten vaten (fouders).  Deze fouders zijn zo groot dat

Smaragd hagedis

het hout geen dominerende factor wordt in de wijn. Een Smaragd wijn blijft daardoor heel elegant van smaak. De Smaragd Grüner Veltliners zijn  vernoemd naar de Smaragd hagedis. Deze hagedissen komen alleen nog maar voor in het beschermde natuurgebied in noordoost Oostenrijk. Ze liggen in het zonnetje op de muurtjes van de wijngaarden die in steile terrassen  tegen de helling staan aangeplant. Prachtig rijk van kleur. Dit geeft ook de geweldig rijke smaak van een laat geoogste Grüner Veltliner aan.

 

Gattinger | Grüner Veltliner Federspiel Weitenberg 2015                          € 14,50

De wijn is lichtgeel van kleur. In de geur appel, citrus en rijp fruit, witte peper en een sterke minerale toets. In de mond zeer zuiver en precies met prachtige zuren en wederom een enorme mineraliteit, die in de afdronk lang nagalmt. In finale Perswijn zomerwijnen Concours.

 

F.X. Pichler

Een prachtig wijnhuis. Franz Xaver (F.X.) is de vierde generatie van dit familie domein (16 ha.).

De Grüner Veltliner uit de steile wijngaarden langs de Donau in Wachau staan het hoogst aangeschreven.

Franz Pichler senior slaagde er al in 1928 in een oude Grüner Veltliner kloon te selecteren met kleine druiven, die zorgt voor een hoger mostgewicht en meer extract. Deze kloon staat nog steeds in de wijngaarden aangeplant. Authenticiteit is het credo van de familie Pichler. Ze willen wijnen maken, die een reflectie zijn van de jaargang, de bodem en het unieke microklimaat van de Wachau (strenge selectie en laag rendement).

 

F.X. Pichler | Grüner Veltliner Smaragd Loibner Loibenberg 2014         € 44,70

Een volle, ronde en geconcentreerde wijn met amandelen, vanille, fruit en een mooie lichte kruidigheid van witte peper. Heel elegant maar tegelijkertijd een wijn met veel body. Bij uitstek een wijn om rijk bij te eten.

Robert Parker 93/100 punten en Wine Spectator 94/100 punten.