Geografico

Het bedrijf ‘Agricoltori del Chianti Geografico’ is in 1961 ontstaan. De coöperatie telt nu meer dan 200 leden. De meeste coöperaties in het Romaanse taalgebied staan onderaan de kwaliteitsladder. Bij Geografico is dit geheel anders, door de manier van werken. Iedere wijngaard die onder beheer komt, wordt geëvalueerd door de geoloog en de wijngaardspecialist. Zij geven advies over de beste druivenrassen en onderstokken voor de wijngaard. Vervolgens helpen ze de eigenaar bij het inrichten van de wijngaard en constant bij het wijngaardbeheer. Een deskundig wijnmakersteam maakt de wijn. Ten slotte zijn er ‘state of the art’ bottellijnen en een professioneel verkoopteam. Er wordt op vier plaatsen wijn gemaakt, zodat de geplukte druiven nooit ver vervoerd hoeven te worden. Deze kwaliteitsfilosofie wordt gecombineerd met terroir-gerichtheid: de druiven voor de hogere wijnen komen telkens uit één wijngaard en worden daarom genoemd naar hun domein. De wijnen worden zeer ‘schoon’ gemaakt, dus zonder ingewikkelde gistculturen, met zo weinig mogelijk sulfietgebruik en zonder restzoet. Dit hele proces gebeurt op een uiterst efficiënte manier, waardoor de wijnen van Geografico, zeker voor Toscaanse begrippen, zeer betaalbaar zijn. De internationale wijnpers krijgt ook meer en meer in de gaten dat hier iets moois is neergezet. Eén voorbeeld uit de stroom positieve waarderingen: de Brunello Tricerchi 2003 kreeg zowel van de Winespectator als de Wineadvocate 90 punten, een hogere waardering dan menig huis dat dubbel zo kostbare Brunello maakt. Ook de Italiaanse pers is lovend: Montegiachi, een Chianti Classico Riserva, kreeg in vier jaar drie keer 3 glazen in de Gambero Rosso.