WIJN WEETJE: Wijn proeven en het wijn aromawiel


Bij het proeven en beoordelen van wijn is het van belang om de aroma’s te herkennen. De wijn ruikt naar citrus. Gaat het om citroen, limoen of grapefruit? Het valt niet mee om de juiste geur te herkennen. Het geheugen speelt hierbij een rol. We kunnen onze hersenen waarmee we de geuren en smaken herkennen trainen. De smaken die wij ervaren worden voor een groot deel via de neus bepaald. Wijnproeverijen zijn uitermate geschikt om met elkaar de verschillende geuren en smaken in wijn te ervaren. Vervolgens worden de wijnen met elkaar besproken. Een presentatie en hand-out met de informatie over de wijn helpt ook mee de aroma’s te herkennen.

Thuis kan men ook oefenen door bewust aan groenten, kruiden en specerijen te ruiken. Een leuke test is ook om bepaalde fruitsoorten (bv ananas, peer, citroen, grapefruit) in stukken te snijden. In afzonderlijk glazen wat goedkope witte wijn en stukjes van 1 fruitsoort doen. Sluit de glazen af met plasticfolie en laat 2 uur staan. Pak een van de glazen, ruik er even aan en probeer de geur te onthouden. Herhaal dit met de andere glazen. De geuren kunnen in groepen verdeeld worden (fruitig, zoet of rijp, citrus, etc.). Open nu een goede fles witte wijn en probeer de aroma’s te vinden.

Handig bij het proeven van wijn en het herkennen van de aroma’s is het wijn aromawiel. De meest voorkomende aroma’s in wijn zijn onderverdeeld in groepen. Bloemig: bv jasmijn, rozen, viooltjes. Fruit witte wijn: bv citrus, tropisch. Rijping op vaten: bv cederhout, noten, vanille, koffie.

Bij wijnspeciaalzaak Het Depot van Rootring-wijnen uit Alkmaar staat het proeven van wijn hoog in het vaandel. Er worden regelmatig proeverijen georganiseerd waar je in contact kan komen met een grote diversiteit aan wijnen uit verschillende landen, gemaakt van verschillende druivensoorten. Uiteraard gepaard met deskundige uitleg over wat je proeft.