WIJN WEETJE! Terroir


Terroir is een wijnterm uit Frankrijk die het complexe samenspel van bodem, klimaat, landschap, ligging en omgeving van een wijngaard uitdrukt. Een terroir wijn weerspiegelt de oorspronkelijke plek van de wijn.Terre betekent ‘grond, bodem’ in het Frans.
De naam terroir geeft aan dat de lokale factoren die de wijnstokken en de wijn kunnen beïnvloeden aanwezig zijn. Het gaat dus niet om de geur, smaak en afdronk van de wijn, maar om het feit of de lokale factoren herkenbaar zijn in de wijn. Een bekend voorbeeld is de mineraliteit van de wijn, welke voornamelijk voortkomt uit de bodem (een klei-kalksteen bodem). Wijnkenners geven aan dat terroir een eigenschap is van goede wijn. Iedere wijnboer heeft te maken met terroir. Er zijn wijnmakers die meer aandacht schenken aan de terroir. Marcel Deiss, een talentvolle en eigenzinnige wijnmaker uit de Elzas, is heel uitgesproken over terroir in zijn wijnen. Het karakter van zijn wijnen wordt bepaald door het ‘terroir’. Hierdoor smaken zijn wijnen anders dan de standaard cépage wijnen uit de Elzas. De Riesling wijnen van Wittmann zijn ook goede voorbeelden van terroir wijnen.

Wijnspeciaalzaak Rootring-wijnen uit Alkmaar heeft veel wijnen met ‘terroir’ in het assortiment. Kom langs en wij adviseren u graag. Tot ziens in de winkel!