WIJN WEETJE: Spannend tot de oogst!


In de winter snoeien de wijnboeren de wijnstokken terug om te voorkomen dat deze in de lente in zijn ranken uitschiet. Met dit terugsnoeien bepaalt de wijnboer hoeveel druiven hij wil oogsten.

De eerste spannende periode is het voorjaar tot half mei (IJsheiligen). Koud voorjaarsweer en nachtvorst kunnen veel schade aanrichten aan de druivenstokken. In de Chablis gebruiken de boeren kacheltjes om de wijnstokken te beschermen tegen nachtvorst. Daarnaast hebben ze ook een watersproeisysteem. Het water dat gesproeid wordt vormt een film rond de jonge scheutjes waardoor deze beschermd worden tegen koude temperaturen.

Een ander weersprobleem is hagel. Half april werd het noorden van de Bourgogne getroffen door hagelbuien. Hagelstenen van 1 tot 2 cm doorsnede vielen uit de lucht gedurende een kleine 20 minuten. Normaal gesproken zijn de hagelbuien zeer lokaal, maar dit jaar is maar liefst 2500 hectare wijngaarden beschadigd. De wijnregio Mâconnais is zwaar getroffen (Pouilly-Fuissé, Loche, Vinzelles en Saint-Veran). De oogst zal lager uitvallen en de prijzen zullen wellicht stijgen. In het noorden van de Beaujolais is de schade gelukkig beperkt gebleven (Julienas en Saint-Amour). De wijnboeren hopen dat de natuur de schade voor een deel weer hersteld en dat 2016 een mooi wijnjaar zal worden.