WIJN WEETJE: Shiraz / Syrah


Het druivenras Syrah ook wel Shiraz genoemd werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde. Uit de Iranese stad Shiraz? Uit genetisch onderzoek blijkt dat de druif voortkomt uit twee druivenrassen uit Zuidoost Frankrijk, Dureza en Mondeuse Blanche. Het druivenras kan goed als mono cépage gebruikt worden. Maar in combinatie met andere druivenrassen komt Syrah ook goed tot zijn recht. In de Noord-Rhône met enkele procenten Viognier. In Zuid-Frankrijk met bv Grenache en Mourvèdre. In Australië met Cabernet Sauvignon.

Het druivenras Syrah heeft veel zon nodig, een warm en droog klimaat en niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. De druif heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine. De wijn is laag in de zuren.

Herkenbare aroma’s zijn zwart fruit (bosbes, bramen, myrtilles). Als de wijn op houten vaten is gelagerd of ouder is komen er aroma’s van leer, tabak, cacao en koffie naar boven. De wijnen uit Europa kunnen ook tonen van peper, viooltjes en laurier bevatten. Uit de wijnstreken Rhône en Provence ook rozemarijn en lavendel. Dat komt door de lavendelvelden en vele rozemarijnstruiken in de buurt van de wijnvelden. De wijnen uit Australië bevatten vaak aroma’s van eucalyptus en munt en zijn voller ronder en iets zoeter (kokos, vanille) door rijping op Amerikaans eiken vaten.

Wijnspeciaalzaak Het Depot van Rootring-wijnen uit Alkmaar heeft diverse wijnen in het assortiment van het druivenras Syrah uit verschillende wijnlanden. Kom langs en wij adviseren u graag.

https://www.rootring-wijnen.nl/product/montes-alpha-syrah-2011/

https://www.rootring-wijnen.nl/…/clos-bellane-valreas-rouge-2013/

https://www.rootring-wijnen.nl/…/darenberg-the-laughing-magpie-…/

shirazshirashir