WIJN WEETJE! Rode wijn uit Oostenrijk.


Bij wijn uit Oostenrijk denken we vaak aan witte wijn. Bekende druivenrassen zijn Grüner Veltliner en Riesling. Maar er komen ook fantastische rode wijnen uit Oostenrijk. Naast het bekende druivenras Pinot Noir worden er ook wijnen geproduceerd van de rode druivenrassen Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent.

Het druivenras Zweigelt is in 1922 ontstaan uit een kruising tussen Sankt Laurent en Blaufränkisch door Friedrich Zweigelt. Het is het meest voorkomende blauwe druivenras in Oostenrijk. De jonge rode wijnen hebben tonen van rood fruit en kunnen licht gekoeld gedronken worden. Op hout gerijpt bezitten de wijnen meer tannine en kruidigheid.

De wijnen van de Blaufränkisch druif geven levendige fruitige wijnen (kersen, bessen) met licht aardse tonen. De frisse zuren zorgen voor spanning en verteerbaarheid. De afdronk is krachtig, fruitig en lang. De wijn wordt regelmatig op hout gelagerd. De wijnen komen uit de wijnregio Mittelburgenland. Dat ligt vlakbij de grens met Hongarije. In Hongarije heet dit druivenras Kékfrankos.

Het druivenras Sankt Laurent gedijt goed in het koele Oostenrijkse klimaat. De wijn is diep robijnrood van kleur. In de geur rood fruit en kruiden. In de smaak een fijne structuur met zachte tannines, bessen en laurier. Deze wijn kan ook licht gekoeld gedronken worden.

Wijnspeciaalzaak Het Depot van Rootring-wijnen uit Alkmaar heeft diverse witte en rode wijnen uit Oostenrijk in het assortiment van de wijnhuizen Johanneshof Reinisch, Weninger, Gattinger, Iby , Berhard Ott en Pichler. Prachtige wijnen voor de zomer. Kom langs en wij adviseren u graag.