WIJN WEETJE: Hoe smaakt Chardonnay?


De smaak van een glas Chardonnay kan veel kanten op schieten. Van stalig strak met zuren die staan als een huis, tot boterig zacht waarbij je toffee en zoeten kruiden proeft. De druif leent zich bij uitstek voor verschillende technieken uit het handboek van de wijnproducent. Als je puur kijkt naar de smaak van de druif zelf, is die relatief neutraal in vergelijking met druiven als muscat, riesling of sauvignon blanc. Een koel klimaat levert hogere zuren en aroma’s van citroen en groene appel. Wordt het warmer dan worden de wijnen minder uitgesproken fris en komen gele appel, grapefruit en peer om de hoek kijken. Wordt het nog warmer dan dalen de zuren verder en overheerst het tropisch fruit, waarbij je kunt denken aan meloen, guave, ananas, perzik en mango. Aan deze basis aroma’s kan de wijnmaker dus een dimensie toevoegen door verschillende technieken. Door de malotactische gisting(appelzuur wordt melkzuur) verliezen de zuren aan hardheid en wordt het naar boter geurende diacetyl geproduceerd, een aroma welbekend bij de echte chardonnay-aficionado. Ook een belangrijke smaakbeinvloeder is de vergisting en/of rijping op houten vaten. Nieuwe kleine vaten hebben de meeste invloed op smaak. Hierover zijn boeken te schrijven, want de houtsoort, de constructie van het vat en de afmetingen leveren een eindeloze reeks aan keuzes voor de wijnmaker. En rijpt de wijn dan alleen in het vat, of vindt ook de vergisting hierin plaats? Bijzonder genoeg zal de wijn die zowel vergist als rijpt op nieuw hout, minder opvallende houtaroma’s bezitten. Door deze zogenaamde Bourgondische methode liggen de aroma’s er minder bovenop en zijn meer geïntegreerd. Omdat bij een vergisting op vat de dode gistcellen binnenblijven, is deze methode ook het startschot voor de bâttonage. Hierbij worden de afgestorven gistcellen met een stok door het vat geroerd. Dit levert weer een reeks aan reacties op, waardoor onder andere een voller mondgevoel wordt bereikt.
Bent u ook op zoek naar een mooie chardonnay dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij hebben Paul Cluver, estate wines 2015, Zuid-Afrika. Deze is één van de 29 winnaars van buiten Europa geworden. Onze wijnproeverij 20 oktober is ook Paul Cluver, u kunt zich nog aanmelden. De winkel is geopend op donderdag en vrijdag van 11.00-18.00 uur en zaterdag van 10.00-17.00 uur. Het depot van Rootring-wijnen, Achterstraat 14, Alkmaar.