WIJN WEETJE: Geschiedenis van de wijnbouw in Zuid-Afrika


De Nederlander Jan van Riebeeck is belangrijk geweest bij het begin van de Zuid-Afrika als wijnland. Maar hoe is dat destijds gegaan? Jan van Riebeeck kreeg van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de opdracht om een bevoorradingsstation te bouwen bij Kaap de Goede Hoop. Met drie VOC schepen kwam Jan van Riebeeck op 6 april 1652 aan in Zuid-Afrika. Tijdens de lange tocht over het water overleden slechts 2 bemanningsleden. Dat was een groot succes, omdat er gemiddeld maar 60% de tocht overleefden. Jan van Riebeeck had aan boord van de Spaanse en Portugese schepen gezien dat er bij hen veel minder bemanningsleden overleden. Van Riebeeck was ervan overtuigd dat het mediterrane eten en drinken aan boord van deze schepen beter was. Naast de gebruikelijke graan- en groentezaden, nam Jan van Riebeeck ook wijnstokken en stekken van fruitbomen mee. Deze wijnstokken zijn in 1652 geplant. De eerste wijn van deze stokken is op 2 februari 1659 gemaakt. Deze bijzondere datum staat in het dagboek van Jan van Riebeeck. In de 19e eeuw werden de Kaapse wijnen al geëxporteerd naar 4 continenten. Momenteel wordt maar liefst ruim 300 miljoen liter Kaapse wijn wereldwijd geëxporteerd.

Mousserende wijn uit Zuid-Afrikaanse werd voor het eerst geproduceerd in 1971 op het grootste particuliere wijndomein Simonsig van de familie Malan. Deze mousserende ‘Vonkelwijn’ wordt op dezelfde manier gemaakt als in de Champagne (Méthode Traditionelle).

Wijnspeciaalzaak Het Depot van Rootring-wijnen uit Alkmaar heeft een grote selectie wijnen uit Zuid-Afrika in het assortiment van verschillende gerenommeerde wijnhuizen (Simonsig, Jordan, Paul Cluver, False Bay, Spice Route en Boekenhoutskloof/The Wolftrap). Kom langs en wij adviseren u graag. Tot ziens in de winkel!

paul-cluuver    spice-route    wolftrap