Tafelen! Recepten met wijnadvies


Quinoasalade met gerookte zalm | 4 pers. | voorgerecht | 30 min. |

  • 50 g quinoa
  • 1/2 komkommer
  • 1 witlof, in kleine reepjes
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 el koriander grof gesneden
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 100 gr gerookte zalm
  • 2 el alfalfa
  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. laat goed uitlekken en afkoelen.
  2. Snijd intussen de komkommer in plakjes van 1/2 cm dik en vervolgens in reepjes van 1/2 cm. Meng de komkommer met de witlof, het citroensap, de verse kruiden en de olijfolie.
  3. Schep de quinoa door de salade en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de salade in 4 (wijn)glaasjes.
  4. Snijd de zalm in reepjes en leg losjes op de salade. Bestrooi met alfalfa.

Wijntip: Duo des Mers Sauvignon Blanc & Viognier €7,95
De naam ‘Duo des Mers’ is geïnspireerd op de twee verschillende herkomstgebieden waar de druiven voor deze wijn vandaan komen. Hierbij zijn de ‘Mers’ de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
De blend van sauvignon blanc en viognier levert een lichtgekleurde wijn met een frisse stuivende aromatische expressie op. De wijn heeft geuren van appel en citroen in combinatie met rijpe ananas en een hint van karamel.

 

Salade met gerookte eendenborst | 4 pers. | voorgerecht | 25 min. |

  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 el appelciderazijn
  • 75 g ongezouten notenmelange, grofgehakt
  • mespuntje cayennepeper
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 1 bakje bramen (125 gr)
  • 1/2 zak eikenbladsla melange (à 100 gr)
  • 2 pakjes gerookte eendenborstfilet
  • 1 bakje granaatappelpitjes (95 gr)
  1. Meng voor de dressing de sjalot met de azijn en marineer 5 min. Rooster intussen in een droge koekenpan de nootjes. Bestrooi ze met de cayennepeper en schud op een bord.
  2. Klop de olijfolie door de azijn. Prak de bramen met een vork en roer door de dressing. Voeg peper naar smaak toe.
  3. Meng de sla met de helft van de dressing en verdeel over 4 borden. Leg de plakjes eendenborst en bestrooi met de bramen, pikante nootjes en granaatappelpitjes.

Wijntip: Kaiken Cabernet Sauvignon €8,90
Prachtige en spannende Cabernet met in de geur cassis, amandel en tabak. Zachte smaak met veel donker fruit en sappige tannines. De smaak is stevig maar zwoel en fruitig.

 

Gegrilde ossenhaas met groenpeper-tuinkers-boter | 4 pers. | hoofdgerecht | 20 min. + 30 min. wachten |

  • 2 tl groene peperkorrels
  • 1/2 bakje tuinkers, van het bed geknipt
  • 50 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 stuks malse ossenhaas. op kamertemperatuur
  • 2 tl olijfolie
  • grillpan, aluminimumfolie
  1. Prak met een vork de groene pepers en 1 el tuinkers door de zachte boter en meng dit et zout naar smaak. Schep de boter op een stuk vershoudfolie en rol op tot een snoepje. Laat de boter in ca. 30 min. in de koelkast opstijven.
  2. Bestrijk de ossenhaas met de olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  3. verhit de grillpan. Grill de ossenhaas in 2-3 min. per kant bruin en van binnen rosé of naar wens gaar. Neem het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie 5 min. rusten.
  4. Snijd de boter in plakjes. Leg de ossenhaas op 4 borden en verdeel de groenpeper-tuinkers-boter erover. Bestrooi met de rest van de tuinkers.

Wijntip: Château de Macard 2012 €9,80
Robijnrood tot rood met een gemiddelde intensiteit. In de neus rijp zwart fruit en een beetje tabak. In de mond een een sappige structuur, rijpe tannines en verfijnde zuren. Rijpe Bordeaux in een fruitige stijl. Perswijn maart/april 2015 ***(*)

 

Zoete aardappelpuree met tijm | 4 pers. | bijgerecht | 25 min. | 

  • 1 kg. zoete aardappelen
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 4-5 takjes tijm en evt. extra om te garneren
  • 100 ml melk
  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen in water met de knoflook, 4-5 takjes tijm en zout naar smaak in 15 min. gaar.
  2. Vis de tijm uit de pan en giet de aardappelen af. Schenk de melk langs de rand bij de aardappelen en stamp de puree met knoflook naar wens grof of juist iets fijner. Breng de puree op smaak met peper.

 

Panna Cotta met witte chocolade en ananas | 4 pers. | nagerecht | 30 min. + 2,5-3 uur wachten |

  • 2 blikjes ananasblokjes op sap à 230 gr
  • 2 blaadjes gelatine
  • 500 ml verse slagroom
  • 25 gr suiker
  • 150 gr witte chocolade, fijngehakt
  • 200 gr geleisuiker
  1. Week de blaadjes gelatine in een kom met ruim koud water. Breng de slagroom met de suiker tegen de kook aan.
  2. Doe de chocolade in een kom en schenk er de warme room over. Laat de chocolade al roerend smelten. Los ook de goed uitgeknepen blaadjes gelatine al roerend in de warme chocoladeroom.
  3. Schenk het roommengsel in 4 mooie (wijn)glazen en zet minimaal 2-3 uur in de koelkast om op te stijven.
  4. Laat de ananasblokjes uitlekken in een zeef en vang het sap op. Kook het ananassap met de geleisuiker 1 min. en laat afkoelen. Schenk het afgekoelde sap over de opgesteven puddinkjes. Verdeel er ook de ananasblokjes over. Zet de panna cotta 30 min. terug in de koelkast.

Wijntip: Pizzicato Moscato Spumante Dolce €8,20
Pizzolato Moscato Spumante Dolce is sprankelend licht geel met een goudkleurige gloed. De geur is rijk en stuivend met banaan, muskaat, nectarine en een vleugje honing. In de smaak proef je perzik, nectarines en honing. De smaak is minder zoet dan bij de meeste Moscato’s en uitstekend in balans door frisse zuren.

Wijntip: Peyrade Muscat de Frontignan €11,90
Château de la Peyrade maakt zeer zeker de beste Muscat van Frontignan en volgens deskundigen misschien wel de beste vin doux naturel van heel Frankrijk. Het prachtige parfum biedt impressies van fruit, honing en acacia en is daarbij stijlvol en verfijnd. Lekker koel geschonken, subliem bij een zoet dessert of vers bereide fruitsalade.