Tafelen! Recepten met wijnadvies


Stokbrood met filet american en truffelmayonaise | 4 pers. | borrelhapje | 10 min. |

  • 1 bakje filet american
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 stokbrood, in dunne plakjes
  • 25 gr. parmezaansekaas (stukje), geraspt
  • 1/2 bakje truffelmayonaise
  1. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord.
  2. Besmeer de sneetjes stokbrood met de filet americain en leg ze op een schaal.
  3. Maak de sneetjes stokbrood af met een dotje truffelmayonaise, de Parmezaanse kaas, pijnboompitten en peper naar smaak.

Wijntip! Graffetta Grillo Sicilia 2015
Lichtgeel. In de neus gedroogde bloemen, gele appel, hooi en stro. In de mond een zeer zachte aanzet, een hoge concentratie, rijp, anijs maar ook een mooie frisheid en een goede afdronk. 
Sappige wijn met mooi rijp fruit.

 

Surimi-sushibowl met avacado | 4 pers. | hoofdgerecht | 25 min. + afkoelen |

  • 250 gr. sushirijst
  • 5 el rijstazijn of witte balsamicoazijn
  • 1 tl suiker
  • 2 avocado’s
  • 1/3 komkommer
  • 1 el sesamzaad
  • 100 gr. tuinerwten extra fijn (diepvries), ontdooid
  • 150 gr. surimisticks, in stukjes
  • 3 el sojasaus
  • 3 tl wasabipasta
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spreid de rijst uit op een schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Klop intussen een marinade van de rijstazijn, suiker en 1 tl zout. Halveer de avocado, wip de pit eruit en verwijder de schil. Snijd het avocadovlees in schijfjes. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in blokjes. Rooster in een droge koekenpas het sesamzaad goudbruin en schep op een bord.
  3. Schep de marinade door de rijst. Schep er ook de komkommer, erwten en surimi door. Schep de sushibowl in 4 kommen. Verdeel er de avocado over. Bestrooi met sesamzaad en serveer met de sojasaus en wasabipasta.

Wijntip! Gales Cuvée Première Rosé Brut
Zalmroze wijn met een fijne mousse en verleidelijke aroma’s van rood fruit zoals aardbei, framboos en rode bessen. Elegant, fris en soepel van smaak.

Duo des Mers Sauvignon Blanc/Viognier 2015
De blend van sauvignon blanc en viognier levert een lichtgekleurde wijn met een frisse stuivende aromatische expressie op. De wijn heeft geuren van appel en citroen in combinatie met rijpe ananas en een hint van karamel.

 

Winterminestrone met spruitjes en pesto | 4 pers. | hoofdgerecht | 25 min. |

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 125 gr. gerookte spekreepjes
  • 2 preien, in ringen
  • 1 zak geschoonde spruitjes (350 gr.)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr.)
  • 750 ml groentebouillon
  • 4 el groene pesto
  • 1 stokbrood
  1. Verhit in een (soep)pan de olijfolie. Bak de ui, knoflook, spekreepjes en prei 3 min. Schep de spruitjes erdoor en bak nog 2 min.
  2. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng aan de kook. kook de soep 15 min. zachtjes, tot de spruitjes gaar zijn.
  3. Breng de soep op smaak met peper en schep in 4 diepe borden. Schep in elk bord soep een lepel pesto en serveer met stokbrood.

Wijntip! Pico Maccario Lavignone Barbera d’Asti 2015
De kleur van deze Barbera is robijn rood. In de neus mooie aroma’s van onder andere kersen, pruimen en rode bessen. De wijn heeft een complexe smaak, mooie kruidigheid en een goede structuur.

 

Glutenvrije brownie met frisse frambozencoulis | 4 pers. | Nagerecht | 10 min. |

  • 1 pak Damhert glutenvrije brownies (4 stuks)
  • 1 schaal frambozen (250 gr.)
  • sap en rasp van 1 limoen
  • 2 takjes munt, alleen de blaadjes
  • 1-2 tl zoetstof
  1. Houd 4 frambozen apart. Pureer in de blender of met de staafmixer de rest van de frambozen met blaadjes van 1 takje munt, de limoenrasp en het -sap. Zoet de frambozencoulis met zoetstof naar smaak.
  2. Leg de brownies op 4 borden en schep er de frambozencoulis bij. Garneer met de apart gehouden frambozen en blaadjes van het laatste takje munt.

Wijntip! Piero Gatti Brachetto Piemonte 2015
Rozerood. In de geur veel fruit (aardbei en framboos) en bloemetjes (roos, geranium) met lichte gistaroma’s. In de mond frizzante (licht bruisend) en mild zoet met veel frisheid en een laag alcoholgehalte. Prachtige, precieze en niet te zoete rode wijn voor bij bijvoorbeeld bosfruit! De wijngaarden zijn zo goed dat Gatti te vroeg oogst om het Brachetto d’Acqui te mogen noemen…