Sardinië, het geheim van Cannonau


Cannonau di Sardegna, de unieke versie van Grenache.

Sardinië, het eiland ligt ongeveer halverwege tussen Spanje en Italië en heeft ook lang aan Spanje toebehoord. Dat verklaart mede dat Sardinië, net als Sicilië, een smeltkroes is van verschillende culturen, ook op wijngebied. Er kwamen steeds nieuwe kolonisten van ver, zoals de Feniciërs, de Kretenzers en natuurlijk ook de oude Grieken, allemaal ruimschoots voor het begin van de jaartelling. De Spaanse invloed was het sterkst – Sardinië maakte onder andere deel uit van het koninkrijk Aragon – en duurde van de dertiende tot de achttiende eeuw.

Op wijngebied heeft Sardinië het nodige te bieden. Je vindt er een interessante mix van bijzondere lokale druiven en bekende mediterrane rassen. Dat zijn in feite dezelfde druiven die we overal aan de oevers van het westelijke deel van de Middellandse Zee zien, zoals Vermentino – in de Provence, Rolle genoemd – wat Carignano en natuurlijk Grenache of Garnacha, hier Cannonau genoemd. 69% Van de aanplant is rood, de rest, 31% is wit. Cannonau is de belangrijkste druif, met 29% van de totale aanplant.

Cannonau is er op Sardinië in één smaak: Cannonau di Sardegna. Wijnen met deze DOC mogen van het gehele eiland komen, tot in de verste uithoeken. De klassieke Cannonau is eigenlijk een mengwijn van 85% Cannonau, aangevuld met andere lokale druiven, zoals Monica of Bovale Sardo (in Spanje: Graciano). Daarnaast mogen ook exoten als Merlot en Cabernet Sauvignon worden gebruikt. Daar is overigens lang niet iedereen het mee eens., omdat deze al snel een krachtige stempel op de wijn drukken.

De klassieke blend is nog toegestaan, maar de moderne versie bestaat in de praktijk meestal uit 100% Cannonau. Dat is in lijn met wat tegenwoordig ook op het vasteland gebeurt.

Grenache, en dus Cannonau, is in zijn pure vorm een wijn die het moet hebben van finesse en subtiel fruit. Je ziet nu dan ook een voorzichtiger houtgebruik. Voor de rijping wordt vaak cement en/of groot hout gebruikt, en wijnmakers zijn terughoudender met het gebruik van kleine barriques. Het voordeel is dat de moderne wijndrinker ook een beetje af is van die ooit zo populaire houtsmaak.

De hoogte van de wijngaarden van de Cannonau speelt een zeer belangrijke rol voor het karakter van de wijn en de kwaliteit.
De wijngaarden worden in vier niveaus ingedeeld.

0-100 meter, fondo valle: Connonau met een lichte kleur en een betrekkelijk lichte smaak; wijn die vooral wordt gemaakt als fruitige, ongecompliceerde wijn, bedoeld om jong te drinken.

100-250 meter, bassa collina: Connonau met fijn fruit, iets meer stevigheid en aromatische diepgang.

250-450 meter, media collina: Connonau met meer kleur en diepte, confituurachtige fruit en aroma’s van rode bessen en bloemen. Deze wijnen hebben meer zuren en kunnen goed bewaard worden.

450-850 meter, alta collina of montagna: Connonau met meer elegantie. De wijnen worden meer spicy, met aroma’s van bloemen, veel complexiteit en mooie, intenste aroma’s. dit zijn de wijnen die langer bewaard kunnen worden, ook omdat ze meer zuren hebben. De temperatuurwisselingen op hoogte spelen hierbij een rol, maar ook de armere ondergronden met lagere opbrengsten en dus druiven met meer concentratie.

Cannonau di Sardegna ‘Mamuthone’ 2014 Giuseppe Sedilesu

Perswijn geeft 15,5 punt.
Peperig, kruidig, stoer en smaakvol, goede zuren en tannine; oudere stokken tot 50 jaar.

Deze wijn is echter alleen in de wijnspeciaalzaak te verkrijgen van €17,95 nu voor slechts €16,00.