Onder de aandacht: Taylor’s


taylor-kelder

Taylor’s behoort tot de oudste porthuizen in de Dourovallei. Taylor’s werd opgericht in 1692. Het is een onafhankelijk familiebedrijf, die zich exclusief toelegt op de productie van port en wereldwijd een grote reputatie genieten. Taylor’s is beroemd om zijn gerijpte tawny’s en vintage poets. Zo beschikt Taylor’s over een aantal wijngaarden
met uitzonderlijke kwaliteiten: Quinta de Vargellas en Quinta de Terra Feita worden terecht gezien als de parels van
de Douro. Zelfs in jaren waarin geen algehele vintage gedeclareerd maakt Taylor’s uitstekende vintage port van uitsluitend deze wijngaarden. Die verschijnen op de markt als Single Quinta Port.

Taylor’s heeft hiernaast ook een voortrekkersrol gehad in de ontwikkeling van nieuwe portstijlen. Zo is Taylor de uitvinder van de succesvolle Late Bottled Vintage (LBV). Van die portstijl is Taylor nog altijd de belangrijkste producen

 

 • Taylor’s Fine White – Special White is goudgeel gekleurd en geurt rijp naar marmelade en witte vruchten. Van smaak is hij aangenaam zoet met een aanzet van zwoel gedroogd en gekonfijt fruit: abrikoos, perzik en rozijnen.
  Een ideaal aperitief. Schenk deze port goed gekoeld.
  –>  olijven, gebrande amandelen en goudse kaas, gerechten waarin kappertjes zijn verwerkt en of garnaaltjes en gerookte vis.
 • Taylor’s Ruby
  De focus ligt op het fruit, rozijnen, donker fruit, cassis, mokka en chocola. Klassieke aroma’s van zwarte bessen en bramen. De smaak is vol en rond met rijpe tonen van eveneens donker fruit, een langdurige afdronk met een geconcentreerde zoetheid.
  –> Stilton, Gorgonzola, kastanjes, walnoten, chocoladebrownie, vruchtentaart, kersen, frambozen, bramencompote.
 • Taylor’s LBV – Is een port waarbij het karakter van een Vintage wordt nagebootst.  Krachtig met pittig fruit, verfijnde kruidigheid, gebrande tonen, vijgen, pruimen, zwarte bes en cacao. De smaak is vol en zoet, met een strakke aanzet, zoethout en roostertonen. De afdronk is lang en vol.
  –> Gerechten met chocolade, amandelen, walnoten en mooie rijke kazen.
 • Taylor’s Vintage – De absolute top van Ruby is Vintage. Een port met een oogstjaar die het grootste deel van zijn leven rijpt op fles.
 • Rosé port – De basis voor jouw favoriete cocktail. Croft Pink, Drink deze rosé port puur, met ijs of in de mix met tonic.
 • Taylor’s Tawny port – Houtgerijpt en licht van kleur. Nootachtig, specerijen, vijgen, koffie en leer.
  –>parmezaan, comté,  vanille crème brûlée, vijgen, abrikozen, walnoten, hazelnoten en foiegras.
 • Aged Tawny – Bij gerijpte Tawny (een blend van verschillende oogstjaren) staat de gemiddelde leeftijd van de port op de fles. Hoe ouder de port, hoe lichter de kleur.
  Taylor’s 10 year old – Deze zacht bruin gekleurde port met licht oranje schittering heeft ontwikkelde maar toch frisse neus met verse noten, rijp fruit en vijgen. In de mond is hij elegant en vriendelijk met zoethout aroma’s, mokka, koffie, chutney en cacao.
  –> Vanille crème brûlée, oude kazenaged_tawny_port_range_7573434364e982a44dfc14
  Taylor’s 20 year old – Lichtbruin met een oranje gloed. Verfijnde geur van rozijnen, gedroogd fruit, noten en kruiden. De smaak is vol en zwoel met voldoende frisheid, gedroogd fruit en kruiden.
  –> 
  Foie gras, oude kazen
  Taylor’s 30 year old – Bruin-oranje met een zijdezachte neus van gedroogd fruit, verse noten en kruiden. De smaak is krachtig maar elegante met gekonfijt rood en zwart fruit, complexiteit en een lange afdronk.
  –> Alternatief  voor cognac, oude Goudse kaas
  Taylor’s 40 year old – Licht bruinoranje en zijdezacht met gekonfijt fruit, hazelnoot, chocolade en kruiden. Elegant en complex smet een eindeloze en intense afdronk.
  –> Gewoon van genieten! Geweldig met amandelen of walnoten en ganzenlever.
 • Colheita – De top van Tawny is een houtgerijpte port uit slechts één oogstjaar. Het Portugese woord Colheita betekent ook ‘oogstjaar’.

 

Port weetjes:

Lange rijping op vat versoepelt een stevige wijn. Het volle robijnrood maakt plaats voor een bruine gloed. Juist aan deze amber of taankleuring ontleent tawnyport z’n naam. Een Tawny begint z’n leven dus eigenlijk als Ruby.

Oude tawnys rijpen op ‘port pipes’. Dat zijn oude houten vaten van 550- 600 liter.

Jaarlijks verdampt 1 tot 2% van de rijpende port uit de vaten, de ‘port pipes’. Men noemt dit het ‘engelendeel’.

De Late Bottled Vintage is gemaakt van druiven uit één oogstjaar, maar wordt later gebotteld dan een gewone vintage. Hij rijpt portgebied_axxyipw8rjwvpxbzryot-2048x1536tussen de 4 en 6 jaar in grote houten vaten. Als de port op de markt komt, is hij direct op dronk.

Quinta de Vargellas ligt ver in de Alto Douro op een hoogte tussen 80 meter aan de rivier en 350 meter op de heuvels. Het is 176 hectare groot waarvan 80 bebouwd met druivenstokken die als een hoefijzer langs de rivier liggen.