Nieuw in ons assortiment!


Wijnhuis Enate
Somontano, Spanje


Bij weinig wijnbedrijven gaan wijn en kunst zó samen als bij Enate, in Somontano (Noord-Spanje). In 1992 startte niet alleen het wijnbedrijf Enate, maar ook de nu indrukwekkende collectie van moderne kunst. De state-of-the-art bodega, gebouwd tussen 1992 en 1997, is een wijnmakerij én een museum, met werken van vele contemporaine Spaanse eninternationale schilders. Die zijn niet alleen ter plaatse te bewonderen, maar sieren ook de labels van de flessen van Enate. En moderne kunst past perfect bij de wijnen van Enate. In het zonnige klimaat van Somontano, aan de voet van de Spaanse Pyreneeën, dat gekenmerkt wordt door enorme verschillen tussen dag- en nachttemperaturen, ontstaan heel schone, aromatische wijnen, die zorgvuldig worden opgevoed. Ze worden gemaakt van de druivenrassen chardonnay, gewürztraminer, merlot, tempranillo, syrah en cabernet sauvignon. En ze mogen met recht modern genoemd worden, gezien hun internationaal aansprekende stijl. Het Spaanse Somontano (‘aan de voet van de bergen’) is een van de jongste en modernste wijngebieden van het land. Het was de provincie Aragón, die een investeringsmaatschappij stichtte waarmee wijnproducenten werden gefinancierd om de wijnbouw in het gebied van de grond te krijgen. Met succes: nu circa 30 jaar later behoren de wijnen van Somontano tot de betrouwbaarste en beste waar voor je geld in Spanje.Somontano ligt, zoals de vertaling doet vermoeden, aan de voet van de bergen, de Pyreneeën om precies te zijn. De wijngaarden liggen op 350 tot 650 meter hoogte, circa 280 kilometer ten westen van de Spaanse Middellandse Zeekust. 

Enate – Chardonnay `234`
Aromatisch, met nuances van appel, perzik, wilde venkel en exotische vruchten,ondersteund door een subtiele mineraliteit. In de mond is de wijn fris en complex, met mondvullend fruit en een lange, opwekkende en zuivere finale.
Geweldig als chic aperitief of verkoelende chill-out-loungewijn. Ideale begeleider van zeevis in verfijnde wittewijn- en botersauzen, schelp- en schaaldieren, pastaschotels met een delicate botersaus, wit vlees en ook van zachte, romige kazen.

Enate – Chardonnay Fermentado en Barrico
De met de hand geplukte trossen worden ontsteeld. De druiven worden geleidelijk en zacht pneumatisch geperst, waarna de jonge most op barriques van Frans eikenhout vergist. De wijn ondergaat eveneens een malolactische gisting, waardoor hij veel ronder en zachterwordt. Voor het bottelen rust de wijn 8 maanden op zijn ‘lie’ (fijn bezinksel) in dezelfde barriques. 
Uitstekende begeleider van stevige zeevis, schelp- en schaaldieren of wit vlees in romige sauzen. Zeer aanbevolen bij (voor)gerechten met gerookte vis of vlees. Verrassend lekker bij smaakvolle romige en halfharde kazen.

Abadal Mando
Spanje, Pla de Bages
Abadal is gevestigd in Santa Maria d’Horta d’Avinyó in het kleine wijngebied Pla de Blages in het uiterste noordoosten van Catalunya. Het wijnhuis werd in 1983 opgericht door Valentí Roqueta en ligt in de buurt van zijn ouderlijk huis Masia Roqueta, waar de wijnbouwgeschiedenis meer dan negen eeuwen teruggaat. Valenti sloot een compromis metde streek Pla des Bages: hij mocht er een wijnbedrijf starten mits hij er wijn zou maken waarin het unieke karakter en terroir van de streek volledig terug zouden komen. Hij knapte verlaten wijngaarden op, deed de nodige investeringen en hield zich aan zijn belofte. Abadal maakt louter wijnen van druiven die van oudsher in de streek voorkomen. Inheemse druiven zoals Picapoll, Macabeu en Sumoll, maar ook Franse druiven zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon, al geruime tijd echte Catalaanse druiven. Typiciteit, terroir en traditie dus, maar de wijnen worden gemaakt volgens de laatste inzichten in een state of the art wijnkelder.

Mandó is een druif die origineel afkomstig is uit de Bierzo streek, en een kruising is tussen de Graciano en Macabeo druif. Een continentaal klimaat, want door de ligging achter het kustgebergte is de matigende invloed van de Middellandse Zee beperkt en is het verschil in dag- en nachttemperatuur groot. Hierdoor ontwikkelen zich prachtige aroma’s in de druiven. De bodem is rijk aan kalken klei. De druiven vergisten in tanks en de wijn rijpt 12 maanden. Hiervan rijpt 40 procent in eikenhouten vaten en 60 procent in Amforen kruiken.
De wijn heeft in de neus florale aroma’s met een hint van specerijen en zoethout. Vol en rond van smaak met een levendige zuurgraad. Fris en elegant zijn de kenmerken van dit druivenras.
Combineer deze wijn met gegrilde tonijn, of een rijke paella met vis. Tevens goede begeleider bij zachte kazen.