Portugal

De streken:

 


Klik hier om direct naar onze wijnen uit Portugal te gaan.

De export van Portugese wijnen is sinds de toetreding van Portugal tot de EU gegroeid. Er is sinds de jaren ’80 heel wat evolutie op vlak van wetgeving, toegepaste technologie, verbouwingsmethoden, enzovoorts, wat resulteert in een steeds verbeterende kwaliteit. Portugal biedt wijnen uit een lange wijntraditie, gemaakt van inheemse druivenrassen en met toepassing van moderne technieken. In Portugal is circa 250.000 ha wijngebied. Qua wijnproductie staat Portugal op de zevende plaats in Europa.

Vinos_DOC_de_Portugal

 

 

Wijnbouwgebieden in Portugal: 1. Bucelas DOC; 2. Colares DOC; 3. Setúbal DOC; 4. Carcavelos DOC; 5. Alenquer DOC; 6. Torres Vedras DOC; 7. Arruda DOC; 8. Óbidos DOC; 9. Lourinhã DOC; 10. Ribatejo DOC; 11. Encostas de Aire DOC; 12. Bairrada DOC; 13. Lafões IPR; 14. Vinho Verde DOC; 15. Trás-os-Montes DO; 16. Porto DOC & Douro DOC; 17. Távora-Varosa DOC; 18. Dão DOC; 19. Beira Interior DOC; 20. Alentejo DOC; 21. Palmela DOC; 22. Lagos DOC; 23. Portimão DOC; 24. Lagoa DOC; 25. Tavira DOC; 26. Madeira DOC & Madeirense DO; 27. Graciosa IPR; 28. Biscoitos IPR; 29. Pico IPR

Geschiedenis

Portugal heeft vooral naam gemaakt in Groot-Brittannië vanaf de 14e eeuw, toen zij partners waren in de handel over zee. Toen in het begin van de 18e eeuw Engeland slaags raakte met Frankrijk en de Nederlanden, zocht Engeland nieuwe wijngebieden om wijn te kopen. Engeland vond deze wijngebieden onder andere in Portugal, met name de Port en Madeirawijnen.

Voor de Britten was het drinken van Port een patriottische daad geworden. Franse wijn was immers van de vijand. Nadat de conflicten waren opgelost, gingen de Britten weer meer Franse wijn drinken en minder Portugese wijn. Portugal beschikte niet over de financiële middelen om te investeren in haar wijnindustrie.

Na de toetreding tot de EU heeft Portugal gebruikgemaakt van EU-subsidies om de wijnindustrie de jarenlange achterstand te laten inhalen. De Portugezen zijn lang niet de meest vooruitstrevende wijnmakers, doch hun troef is de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit.