Oostenrijk

De streken:

 


Klik hier om direct naar onze wijnen uit Oostenrijk te gaan.

De wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot voor de Romeinse tijden. Bij archeologische opgravingen in Burgenland, werden gistpotten teruggevonden van 700 vóór Chr. Na de Romeinse overheersing, werd de wijncultuur verder uitgebouwd door de Kerk, zoals in Frankrijk en Duitsland. Oostenrijk had niet die grote internationale reputatie. De productie werd geheel door de lokale bevolking geconsumeerd, tegen uiteraard kleine prijzen.

Vanaf 1960 steeg de vraag naar zoete wijnen in Duitsland snel, zodat aankoop in Oostenrijk en soms Italië resulteerde. De prijs lag immers goed, de kwaliteit minder. Doch het aanmaken van mooie zoete wijnen is duurdere dan droge wijnen. Enkele wijnboeren gebruikten di-ethyleenglycol om aan te zoeten, wat op korte termijn geld opleverde. Toen dit schandaal uitgesmeerd in de media terechtkwam, zakte de vraag in en gingen enkele nieuwe exporterende bedrijven failliet.

De wijnproductie bevond zich plots weer bij de oude kleine wijnboeren, doch in vele gevallen was reeds een jongere generatie opgegroeid, die toch al eens op internationaal vlak een kijkje hadden genomen. De lifestyle eind jaren 80 bracht de vraag naar betere wijnen actueel, waarop deze jonge wijnboeren zich dan ook afstemden. Technologie en respect voor de correcte oogst- en vinificatietheorie brachten de kwaliteit, en vooral de faam, van Oostenrijkse wijnen terug op peil.

Situering van de wijngebieden

De wijngaarden situeren zich in het oostelijk deel van Oostenrijk. Ze bevinden zich op dezelfde breedtegraad als de Franse Bourgogne. De streek kent warme zomers en milde herfstdagen met koele nachten. De neerslag is gemiddeld 400 mm per jaar.

Er zijn 4 hoofdgebieden en 16 deelregio’s:

Niederöstenreich, 33.530 ha groot, met als deelregio’s:

Weinviertel DAC: 18.000 ha
Kamptal DAC: 4200 ha
Donauland: 3000 ha
Thermenregion: 2800 ha
Kremstal DAC: 2400 ha
Wachau: 1500 ha
Carnuntum: 995 ha
Traisental DAC: 700 ha

Burgenland, 19.215 ha groot, met als deelregio’s:

Neusiedlersee: 10.400 ha
Neusiedlersee-Hügelland: 6200 ha
Mittelburgenland: 2100 ha
Südburgenland: 500 ha

Stiermarken, 3.800 ha groot, met als deelregio’s:

Südsteiermark: 1900 ha
Südoststeiermark: 1200 ha
Weststeiermark: 480 ha

Wien, 670 ha groot, die een afzonderlijke regio vormt

De classificatie van de wijnen

De classificatie van de wijnen leunt sterk aan bij deze in Duitsland. Hoe hoger het zoetgehalte, hoe later de oogst en hoe hoger de wijn op de kwalificatieladder staat. We onderscheiden:

Tafelwein – tafelwijn.
Landwein – vdp in Fr., herkomststreek dient vermeld
Qualitätswein – De herkomst moet worden vermeld, een chaptalisatie om de gewenst alcoholpercentage te halen is verplicht.
Kabinett – De herkomstregio dient vermeld, chaptalisatie is niet toegestaan, minstens 13% vol; alcohol, restsuiker maximaal 9 gr/l
Prädikatswein – Deze kan zijn, ifv de oogstperiode: spätleze, auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese. Suiker toevoegen is niet toegestaan.
Spätlese mag op de markt komen op 1 maart na oogst; de andere op 1 mei. Minstens 20 KMW.
Auslese minstens 21 KMW
Beerenauslese, minstens 25 KMW
Ausburch, minstens 27 KMW