Italië

De streken:

 


Klik hier om direct naar onze wijnen uit Italië te gaan.

Italië is een van de belangrijkste wijnproducerende en -exporterende landen van de wereld. Met een productie van ongeveer 53 miljoen hectoliter wijn per jaar is Italië één van de allergrootste wijnproducerende landen ter wereld.

Ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is afkomstig uit Italië en 30% van alle Europese wijnen komt uit dit land. Desondanks is slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, Italiaans.

Doordat het land verschillende klimaten kent, koeler en continentaler in het noorden, en warmer in het zuiden, zijn er grote verschillen tussen de wijnbouw van diverse regio’s.

Speciale Italiaanse wijnsoorten zoals lambrusco en vermout zijn zo bekend, dat zeer veel mensen die weinig verstand van wijn hebben ze wel kennen.

De recioto della Valpolicella (uit Veneto, Noord-Italië) en de vin santo uit Toscane zijn speciale wijnen. Na het oogsten worden de druiven een tijd uitgespreid op een laag stro. Door het drogen neemt de concentratie suiker en smaakstoffen in het nog aanwezige sap toe. Deze wijn zal zoet maar ook rijk van smaak zijn.

In ieder deel van het land wordt wijn geproduceerd. Daardoor kan de indeling in wijnregio’s van Italië samenvallen met de normale indeling in regio’s van het land. Hierom worden er diverse wijnregio’s onderscheiden, die op hun beurt ook weer in kleinere regio’s zijn opgedeeld.

220px-Regionen_in_Italien_beschriftet

 

Classificatie systeem

De wijnclassificatie van Italië is gebaseerd op die van Frankrijk. De markering DOC staat sinds 1963 wettelijk voor Denominazione di Origine Controllata, en garandeert een bepaalde kwaliteit. Nog hogere eisen qua kwaliteit worden gesteld aan wijnen die worden aangeduid met DOCG, wat een acroniem is voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG is sinds 1992 wettelijk ingevoerd als wijnkwalificatie. Voor DOCG is er een speciale verzegeling van de flessen. Verder kan Italiaanse wijn ook als vino da tavola (tafelwijn) of Indicazione Geografica Tipica (IGT, kenmerkende geografische aanduiding) worden gekenmerkt, kwalificaties die verder geen kwaliteitseis hoeven te impliceren.