Jordan Wine Estate


Het prachtige wijnhuis ‘Jordan Wine Estate’ wordt geleid door Gary en Kathy Jordan. De ouders van Gary kochten het bijna 300 jaar oude wijndomein in 1982. De wijngaarden liggen in Stellenbosch op een hoogte van 160 – 400 meter. Het wijngebied met diverse bodemsoorten (terroir) wordt omringt door 3 bergen; Helderberg, Simonsberg en Drakenberg. Door de nabijheid van zowel de Indische als de Atlantische oceaan heerst er een mild mediterraan klimaat. De bodem en de geografische ligging zijn uitermate geschikt voor de aanplant van verschillende druivenrassen.

Dichtbij de kust zorgt de oceaanwind voor verkoeling van de wijngaarden. Ideaal voor de witte druivenrassen Riesling, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Chardonnay. De wijnen zijn fris, hebben aangename zuren en een minerale afdronk. Inspector Peringuey is een frisse op hout vergiste Chenin Blanc. Jordan heeft zowel een Chardonnay zonder houtopvoeding (Unoaked) als een met hout lagering de Barrel Fermented Chardonnay. De rode wijnen zijn stevig en verfijnd (Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah). Door rijping op eikenhouten vaten hebben zij een vleugje vanille, wat cederhout en rijpe tannines. In de neus en smaak donker fruit als bramen, myrtilles en cassis. De icoon wijnen van Jordan zijn de Chardonnay ‘Nine Yards’ en de Cabernet Sauvignon ‘Cobblers Hill’.

 

 

Begin april was Gary Jordan in Nederland. Op maandag 3 april gaf hij een  masterclass. Wij waren daarbij aanwezig. Gary kan gepassioneerd vertellen over het Wine Estate en zijn wijnen. Gary heeft geologie gestudeerd. Hij heeft eerst uitgebreid bodemonderzoek gedaan, voordat hij een keuze maakte welk druivenras werd aangeplant. Hij kwam erachter dat er veel verschillende type bodems zijn rondom het Estate. Door deze verscheidenheid aan bodemsamenstellingen, kunnen er verschillende druivenrassen worden aangeplant. Grote brokken steen werden zelfs met dynamiet opgeblazen.  Tijdens de masterclass liet hij ons verschillende stukken steen en mineralen zien. Daarnaast houdt Gary ook rekening met de ligging van de wijngaarden ten opzichte van de zon en de wind. Pas in 1992 plantte Gary de juiste druivenrassen op elk stukje helling.

Gary Jordan liet ons een mooie zwarte steen zien. Het was zwarte toermalijn. Hij heeft dit gesteente gevonden tijdens zijn bodemonderzoek op het Jordan Wine Estate. De zwarte toermalijn is het sterkst aardende en beschermende steen van alle toermalijnsoorten. Het beschermt ook tegen zwarte magie, ‘Black Magic’.  Door de ligging van het stuk grond en de aanwezigheid van zwarte toermalijn heeft Gary Jordan besloten om het druivenras Merlot aan te planten.

 

Black Magic Merlot 2013 | € 14,90 | Zuid-Afrika, Stellenbosch | Merlot
Een donkere robijnrode kleur. Een geur van rijp fruit (pruimen), vanille en koffie. In de mond verleidelijke smaken van wederom rijp rood en zwart fruit (bramen, myrtilles) en fluweelzachte tannines. Mooie afdronk.

Wijn/spijs:  Een mooie combinatie met rood vlees en wild (eendenborst, struisvogelbiefstuk).

Nieuwsgierig geworden naar deze geweldige wijnen? Hier kunt u uw Jordan wijn bestellen

Gary Jordan tijdens de masterclass.

De opstelling van de masterclass.

Na afloop was er de gelegenheid om een tal andere wijnen afkomstig van Jordan Wine Estate te proeven. Hier werd ook het kenmerk van de bodem waar de druif vandaan komt, voor de fles getoond.

Links: The Prospector Syrah
Rechts: Black Magic Merlot
Voor het glas wijn wordt het kenmerk van de bodem, waar de druif vandaan komt, getoond.