Rivaner

Goede wijnen van de Rivaner – beter bekend als Müller-thurgau – combineren een zwoele, kruidige neus met een frisse smaak. Ze hebben een zacht aroma van groen fruit en citrus met dikwijls iets van perzik en muskaat. Ze zijn licht, aangenaam fris en makkelijk drinkbaar.

Eigenlijk is de naam Rivaner gebaseerd op het misverstand dat hij het resultaat zou zijn van een kruising tussen Riesling en Silvaner. Helemaal niet waar! In 1882 kruiste Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau de Riesling met de Gutedel. De Rivaner is daarom beter bekend als Müller-Thurgau.

Het is een sterke druif die bijna altijd een hoge opbrengst per hectare geeft. Maar heeft de wijnmaker zijn dag niet, gooit hij er met de pet naar of kan hij het gewoon niet, dan kan de wijn te weinig zuren hebben en wordt hij lobbig en saai. Gelukkig zijn er in Duitsland, Oostenrijk, het noorden van Italië en zelfs in Hongarije enkele topproducenten die de druif op kalkrijke gronden hebben aangeplant en er lekker frisse wijnen van maken.