Prosecco

De Italiaanse Prosecco druif geeft fruitige, mousserende wijn. Niet al te aromatisch, eerder neutraal van geur. De Prosecco moet het van zijn frisse, ingetogen karakter hebben. En daarom moet je ze zo jong mogelijk drinken.

Prosecco komt uit de buurt van Venetië, in de Italiaanse wijnregio Veneto. Wij kennen de Prosecco als een type wijn, maar het is dus eigenlijk een druivenras. Je kan hem in theorie dus overal aanplanten en dus ook overal Prosecco maken. De Italianen zijn uiteraard druk doende om daar een stokje voor te steken.

De betere flessen zijn de zogenaamde Spumantes. Die zijn gemaakt op de traditionele methode met een tweede gisting op de fles. Bij Frizzantes is er koolzuur in de wijn gespoten. Veel goedkoper uiteraard, maar minder smaakvol. Als er dan ook nog een touwtje over de kurk zit, of een schroefdop, dan is de accijns in Nederland weer een stuk lager. Ga je voor de Prosecco Frizzante, wees dan kritisch want er is de afgelopen jaren een groot aantal Prosecco’s op de markt verschenen waar je ondanks de feestelijke bubbels niet erg blij van wordt.