Perrum

De Perrum druif geeft frisse, vrij neutrale wijnen. De Portugezen gebruiken hem graag om mee te blenden. In Spanje noemen ze hem Palomino Finoen is deze druif het belangrijkste ingrediënt van de sherry. Op de witte kalkgronden van Andalusië maakt hij van de Sherry één van de meest complexe wijnen ter wereld.

De Perrum staat voornamelijk aangeplant in de Portugese regio Alentejo. Daar blenden ze er vrolijk mee. Ook staat hij in Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië. Net als in Spanje maken ze er in de Nieuwe Wereld graag Sherry-achtige wijnen van. Zelfs in Frankrijk tref je hem aan, maar natuurlijk hebben de Fransen hem stiekem hun ‘eigen naam’ gegeven: de Listán.

Het Sherry-procédé is uniek en geeft de wijn een geheel eigen stijl. Niet elke druif is daarvoor geschikt, maar de vrij neutrale Perrum (Palomino Fino) blinkt er in uit. Plezierige bijkomstigheid is dat de druif de hitte van Andalusië prima doorstaat. Zonder moeite zuigt hij het in de winter gevallen regen uit de kalkgronden. Hij geeft bovendien een flinke opbrengst per hectare, zonder de kwaliteit van de wijn aan te tasten.