Nebbiolo

De Nebbiolo druif geeft lichtrode maar krachtige wijnen, met een intrigerende geur van rozen, teer, soms kersen of pruimen, een enkele leer, verse groene kruiden of gedroogd fruit. Ze hebben een brede, complexe smaak met veel tannine en flinke zuren. Wijn van de Nebbiolo kan daardoor lang rijpen en voor de beste is dit ook zeker aan te raden.

De Nebbiolo komt uit het Noord-Italiaanse Piemonte. Daar groeit hij al sinds in ieder geval de 13e eeuw. Zijn naam dankt hij aan de mist – nebbia – die in september en oktober de wijngaarden van Piemonte ’s morgens in een witte sluier hult. Die mist is erg belangrijk voor de Nebbiolo want het is een moeilijk te telen druif die erg veel tijd nodig heeft om te rijpen en vervolgens in de kelder ook de nodige aandacht behoeft.

In de handen van de verkeerde wijnmaker kan de Nebbiolo of geboren in het verkeerde jaar kan de Nebbiolo daardoor teleurstellende wijnen geven. Pas dus op wanneer je een Barolo of Barbaresco voor een opmerkelijk lage prijs tegen komt.

De beste wijnen van Nebbiolo daarentegen, behoren dan ook meteen tot de wereldtop. Buitengewoon complexe wijnen die zich vaak pas na tien jaar of meer flessenrijping helemaal tonen. Zeer geschikt om te combineren met haas, fazant, stoofpotten van rund of met witte truffel, ook al weer zo’n heerlijkheid uit Piemonte.