Muscat Petits Grains

Typerend voor alle muskaat druiven is dat het de enige zijn waarvan de wijn ook daadwerkelijk naar druiven ruikt en smaakt. De Muscat blanc à petit grains, zoals de Gele Muskaat in Frankrijk heet, is volgens verscheidene liefhebbers de mooiste Muskaat druif. Hij geeft zwoele wijnen met een zweem van specerijen en sinaasappelbloesem.

De druif is zeer oud en wijdverspreid. Er is geen tweede met zoveel verschillende synoniemen. De belangrijkste zijn ‘Muskadel’ in Zuid-Afrika, ‘Moscato d’Asti’, ‘Moscato di Canelli’ of ‘Moscato Bianco’ in Italië, ‘Sárgamuskotály’ in de Hongaarse Tokaj, ‘Temjanika’ in Macedonië, ‘Frontignac’ of ‘Muscat Blanc’ in Frankrijk en ‘Brown Muscat’ in Australië.

Het zwoele aroma maakt de druif zeer geschikt voor het produceren van zoete wijnen. Veel van de beste Franse Vins doux Naturels zoals de Muscat de Beaumes-de-Venise zijn gemaakt van Muscat blanc à petit grains. De Italianen maken erin Piemonte een zacht mousserende Moscato d’Asti van. De Hongaren doen er niet voor onder met hun fraaie zoete Aszu wijnen uit de Tokaj.