Muscadelle

De Muscadelle druif geeft aromatische wijnen. Bloemig, met een hint van druiven, peer en perzik. Er worden zowel zoete als droge witte wijnen van gemaakt. Ze doen muskaat-achtig aan. Maar de Muscadelle is geen lid van de grote Muskaat-familie.

Je vindt de Muscadelle in de Franse Sud-Ouest en in de Bordelais. In Graves om precies te zijn. Daar wordt vaak een drupje Muscadelle-sap toegevoegd aan de edelzoete Sauternes. Dat geeft net iets meer finesse. Verderop, in de Bergerac, doen ze hetzelfde met de Montbazillac.

In Entre-Deux-Mers mogen de wijnmakers hun droge witte wijn voor maximaal 40% uit Muscadelle laten bestaan, maar dat doen ze zelden. De Muscadelle is een gevoelig plantje met onregelmatige opbrengsten en daardoor niet de lieveling van wijnmakers die aan hun portemonnaie denken. In de Sud-Ouest, vooral in Gaillac, wordt de Muscadelle vaker gebruikt voor droge wijnen.

Helemaal aan de andere kant van de wereld, in Noordoost Australië maken ze van Muscadelle versterkte, zoete wijnen. Die zijn filmend en hebben intense aroma’s. Australiërs noemen het hun Tokay, tot ongenoegen van de Hongaren, die – terecht – vinden dat de Aussie-wijnmakers meeliften op de reputatie van hun gelijknamige regio.