Arneis

Arneis is een Italiaanse druif waarmee voornamelijk droge wijn wordt gemaakt in de Piemonte regio. De kwaliteit loopt nogal uiteen maar op zijn best is het een verfrissende wijn die na twee jaartjes kelder zachter wordt en dan een aangenaam nootachtig aroma krijgt. Mist soms wat zuren en is absoluut geen bewaarwijn, maar evolueert soms verrassend bij een iets langer contact met zuurstof.

Omwille van zijn dunne schil moeilijk te kweken (arneis betekent in het lokale dialect moeilijk of koppig). Tegen het midden van de 20e eeuw zo goed als verdwenen en herontdekt door Alfredo Currado. De schamele restanten waren toen bekend als nebbiolo blanco en werden zoet gevinifieerd of gewoon bij in het vat nebbiolo gegooid. Currado ontdekte in oude teksten dat de wijn ooit een erg goede naam had en vroeg aan een parochiepriester om zijn parochianen te vertellen dat hij na de zondagmis hun nebbiolo bianco wou opkopen.

Een vijftigtal parochianen reageerden en brachten per kar, fiets of te voet hun druiven en hiermee werd de eerste droge arneis sinds decennia gemaakt, eigenlijk zelfs per ongeluk omdat Currado eigenlijk een zoete wijn wou maken. Momenteel is er 580 ha aangeplant en de Roero Arneis verwierf onlangs zelfs DOCG status.

Typische aroma’s: perziken, peren, noten, groene appels, bloemen, zoethout, amandelen, kruiden.