De Picpouldruif


Dit keer de Zuid-Franse Picpoul, ook wel geschreven als Piquepoul, druif. Daarvan bestaan drie varianten: Picpoul Noir, Picpoul Gris en Picpoul Blanc, waarvan de laatste veruit het belangrijkst en meest aangeplant is.

Picpoul is één van de dertien druivenrassen die officieel mogen voorkomen in de Châteauneuf-du-Pape-wijnen. Verder is de druif toegestaan in de AOP Côtes du Rhône.

Picpoul betekent zoveel als ‘bekkentrekker’, deze naam heeft de druif te danken aan de nogal uitgesproken citruszuren. Meer dan dat zijn de wijnen van deze druif prikkelend, opwekkend en vriendelijk. Liefhebbers hebben het over de ‘Chablis uit de Languedoc’ en raken niet uitgesproken over hoe fantastisch deze wijnen combineren met schaal- en schelpdieren, oesters en mosselen voorop. Met of zonder fruits de mer: het is de ideale terraswijn.

Laat je verrassen en versieren door een Picpoul de Pinet, zoals deze van Domaine Guillemarine. Aparte fles hé? Dat is een ‘bouteille Neptune’, genoemd naar de God van de zee. Direct te herkennen aan de golven op de hals.
De wijn zelf is afkomstig uit de wijngaarden rondom het dorpje Pinet vlakbij de Middellandse Zee en is fris, kruidig, levendig en zilt.

Voeten in het zand, oesters erbij, klaar!