De Grüner Veltliner


De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije als Zöldveltelini. De Veltliner geeft droge, sprankelende, vaak fruitige en soms iets peperige witte wijnen met een uitbundig frisse geur van groene appel, bloesem en kruisbessen. Sommeliers zijn er dol op want hij combineert makkelijk met allerlei gerechten.

Grüner Veltliners uit de steile wijngaarden langs de Donau in Wachau staan het hoogst aangeschreven. In de Wachau heb je drie soorten: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. De eenvoudigste, vroeg geoogste wijnen krijgen de titel Steinfeder. De Smaragd is de rijkste, meest weelderige van de drie.

Ook in andere districten langs de Donau, zoals Kremstal en Kamptal worden prachtige Grüner Veltliners gemaakt. Ze horen bij de beste witte wijnen ter wereld en wedijveren op internationale wijncompetities met de grote witte Bourgognes. In Duitsland wordt de historische Hansenwein van Plochingen nabij Stuttgart gemaakt van deze druif. Ook in Slowakije, Tsjechië, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland vinden we wijngaarden.

Hoewel wordt beweerd dat deze druiven al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven.Via DNA techniek is gebleken dat deze druif een kruising is van de traminer en de St. Georgener.
Ruim 30% van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit Grüner Veltliner. 

De meeste wijn in Oostenrijk wordt op roestvrij staal gevinificeerd. De wijn gemaakt van deze druif is afkomstig uit kiezel- of rode-gravelrijke gaarden en heeft een geur en frisse smaak van groene appel en tonen van ananas en honingmeloen. De wijn wordt veel gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten.