Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over .. WIJNTERMEN!


Wat betekent..

ANIMAAL?
Een animale wijn doet je denken aan de Big Five uit Afrika of een grizzlybeer uit Canada die net uit zijn winterslaap is ontwaakt. Kortom: wilde beesten met een dikke (soms leerachtige) huid. Vooral bij oudere, rode wijnen die op eikenhout hebben gerijpt is dit vaak een teken van kwaliteit. 

 

 

ASTRINGT?
Een wijn is astringent als die een stroef, samentrekkend gevoel in je mond geeft. Dit wordt veroorzaakt door tannine en zuren in jonge rode wijn, en voelt alsof je in een te zure appel bijt. 

MILLESIME?
De term ‘millésime’ heeft alleen betrekking op champagne en betekent dat die van één oogstjaar is gemaakt. Dat is erg uitzonderlijk, aangezien champagne vaak een mix is van verschillende jaren. Champagne uit een heel goed jaar dus – en dat kun jij aan je tafelgenoten mooi even toelichten. 

 

CHAMBREREN
Chambrereb is simpel: gewoon een te koele (rode) wijn op kamertemperatuur brengen. Neem het niet te letterlijk: de maximumtemperatuur voor wijn is 18 graden, jouw kamer temperatuur algauw 21 graden. Het Franse chambre betekent ‘kamer’ – in dit geval dus eentje zonder centrale verwarming.

PETILLANT
Pétillant is een Frans woord voor parelend, met ieniemienie koolzuurbelletjes. Je gebruikt de term voor tintelfrisse schuimwijnen. Maar let op: het gaat meestal niet op voor champagnes; die bubbels zijn vaak krachtiger en groter. Een ezelsbruggetje: het klinkt als ‘petfles’, van frisdrank met… bubbels!

 

TANNINEUS
Tannineus is een moeilijke term voor wrang, die je gebruikt voor krachtige rode wijnen die je eigenlijk nog een paar jaartjes moet opbergen., zodat-ie zijn tannines – afkomstig uit schillen, pitten en de eikenhouten vaten- kan kwijtraken en soepel kan worden. 

GEMADERISEERD
Door een teveel aan zuurstof heeft de wijn een te donkere kleur en te rijpe smaak (die doet denken aan Madeira en Cognac) gekregen. Vooral bij witte wijn die te lang is bewaard. Zie de mond van je tafelgenoot openvallen wanneer jij deze fout in de wijn signaleert en de kelner om een nieuwe fles vraagt.

REDUCTIEF
Ruik je kool, gekookte knoflook of rottende eieren in je wijn? Grote kans dat er zwavelstoffen in de wijn zijn gevormd door een te kort aan zuurstof. Door de gootsteen dan maar? Nee hoor: Door de wijn te decanteren (beluchten) zou de geur moeten verbeteren.

BOISE
Hout is vaak heel mooi in wijn, maar een té sterke houtsmaak niet! Gebruik de term ‘boisé’ bij een oudere, rode wijn die smaakt alsof je je mond vol opengebrande luciferstokjes hebt. Het woord is afgeleid van het Franse bois, wat ‘bos’ betekent.

 

Bron: