6 tips voor een goede wijn & spijs combinatie


Bij de keuze voor een wijn, is het belangrijk om deze te koppelen aan de belangrijkste elementen in je gerecht. Echt niet altijd eenvoudig, maar gelukkig zijn er een aantal basisregels die je in gedachte kunt houden.

Tip 1: Combineer zoet met pittig

Pittige gerechten zijn uitstekend te combineren met wijnen die wat suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld een Riesling. Suiker tempert pittigheid en zorgt voor meer balans in je combinatie van wijn en spijs. Maar ook een wijn met veel alcohol of veel tannine kun je goed schenken bij pittige gerechten en kunnen er voor zorgen dat je gerecht nog meer pit lijkt te hebben.

Tip 2: Let op textuur en smaak

Combineer gerechten en wijnen die vergelijkbare smaken en texturen hebben. Zoals het combineren van mild gearomatiseerde wijnen met mild op smaak gebrachte gerechten en rijke, smaakvolle gerechten met rijke, smaakvolle wijnen. Wanneer wijn en spijs vergelijkbaar van kwaliteit zijn, vullen ze elkaar aan en versterken ze de smaken die ze gemeen hebben. Zoals bijvoorbeeld het combineren van botersaus met Chardonnay. Beiden hebben iets boterachtigs, waardoor ze goed met elkaar zijn te combineren.

Tip 3: Combineer zuur en tannine met vet

Wijnen die veel zuur, zoals bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc, of veel tannine hebben, zijn goed te combineren met (gebakken) vet voedsel. Zure wijnen brengen vettige gerechten in evenwicht, maar toch gaat het niet altijd op. Zure wijnen en romige sauzen gaan niet zo goed zijn en kun je beter voorkomen.

Tip 4: Combineer zoet eens met zout

Zoete wijnen combineren met zoute gerechten kan een heerlijk combinatie opleveren (denk maar een de combinatie van port met blauwe schimmelkaas). Door het combineren van zoet en zout, maar je de zoete wijn minder zoet en fruitig en zorg je ervoor dat het eten minder zout (meer hartig) wordt. Zoet gaat zout dus tegen en andersom.

 

 

Tip 5: Combineer zoet met zoet

Combineer je dessert met een wijn, die minstens zo zoet is als het dessert zelf, zelf nog iets zoeter. Is je dessert zoeter dan de wijn, dan zal de wijn eerder slap lijken. Zoete wijn haalt de zoetheid in je dessert juist naar boven. En let ook eens op de complementaire smaken in je wijn en combineer deze. Een wijn

Tip 6: Gebruik streekproducten samen

Wat samen groeit, gaat samen! Combineer spijzen en wijnen uit dezelfde streek. Italiaanse gerechten met Italiaanse wijn bijvoorbeeld. Maar je kunt nog verder gaan en ingrediënten en wijnen uit dezelfde regio/streek combineren. Producten uit dezelfde streek delen hetzelfde terroir, waardoor ze natuurlijke smaken hebben die elkaar aanvullen en versterken.

Geniet!

Deze zes tips kunnen je helpen bij het combineren van wijnen en spijzen, zodat je straks een lekkere wijn met Kerst op tafel kunt zetten. Maar… uiteindelijk draait het natuurlijk altijd om smaak. Smaak is persoonlijk en het is dan ook aan jezelf om te ontdekken welke combinaties van wijn en spijs je goed bevallen. Uiteindelijk is regel nummer 1 dat je drinkt wat je lekker vindt. Geen enkele wijn-spijscombinatie zal lukken, als je niet geniet van wat er in je glas zit!!