WIJN WEETJE! Druivenras Rotgipfler


Bij het druivenras Rotgipfler denken we dat we te maken hebben met een rode druif. Maar het is een wit druivenras. Het is een in de natuur spontaan ontstane kruising tussen de druivenrassen Roter Veltliner en Traminer. Rotgipfler is verwant aan de Grüner Veltliner. Van dit bijzondere druivenras is slechts 110 hectare aangeplant, waarvan 100 in de Thermenregion. Het is dus met recht een zeldzaam en authentiek druivenras. De naam komt vanwege het feit dat de knoppen van de bladeren bij het uitlopen rood kleuren. Zodra het blad gaat groeien wordt het weer groen, door de bladgroenkorrels. Het Depot van Rootring-wijnen heeft de Rotgipfler van het wijndomein Johanneshof Reinisch. De handmatige oogst is laat rond begin oktober. De helft van de most wordt vergist in roestvrijstalen tanks, gevolgd door twee maanden rijping op de lie. De andere helft van de most vergist in grote houten vaten.

De kleur is sprankelend groengeel. Een stuivende neus met tonen van tropisch fruit, zachte kruidigheid en een fijne mineraliteit. De smaak is vol en romig met tonen van kruisbessen en banaan. Een zuivere wijn met elegantie en een prettige lange afdronk. De wijn past prima bij diverse schaal- en schelpdieren. Combineert ook bij licht pikante gerechten en diverse romige of halfharde kaassoorten.

Er is ook een aromatische, fris zoete variant van deze druif de Rotgipfler Auslese. De wijn is laag in alcohol, geeft fris zoete fruittonen en is licht kruidig. Prachtige wijn bij een dessert.

Wijnspeciaalzaak Rootring-wijnen uit Alkmaar heeft diverse wijnen uit Oostenrijk in het assortiment. Kom langs en wij adviseren u graag. Woensadg tot en met vrijdag open van 11.00-18.00 uur en zaterdag van 10.00-17.00 uur. Tot ziens in de winkel!

oostenrijkkk